Akryl eller gelé, vad ska man välja?

Akryl eller gele, vad ska man välja?

Många undrar varför man ska välja det ena materialet framför det andra. Här har jag försökt sammanfatta för- och nackdelar med dem båda materialen.

Grundfakta

Alla konstmaterial består av akrylater. Vilket material som är bäst för just dig är svårt att säga. Det är olika från person till person. Läs om dem olika materialen nedan för att förstå skillnaden på dem.

Akrylnaglar

För att skapa akrylnaglar blandas pulver och vätska i exakt rätt mängd. Materialet härdar i kontakt med syre. Ju varmare det är, desto snabbare härdar akrylen. Det tar 24-48h för materialet att härda helt, men går att börja fila till formen redan efter några minuter. Det är mkt viktigt att man använder nagelolja regelbundet, minst 2 ggr om dagen.

Akryl passar i stort sett alla och är det starkaste materialet, det innebär att den inte alls är lika skör som gelen. Sen finns det självklart undantag där akrylen inte alls passar ens naglar. Då kan gelenaglar vara ett perfekt alternativ och t o m hålla bättre än med akrylen.

Det är lätt att forma akrylen till den form du vill att din nagel ska ha, man kan även korrigera en missformad naturlig nagel så att den ser rak ut.

För dig som vill ha riktigt långa naglar är det här det aboslut bästa alternativet eftersom materialet är det mest tåliga. Det finns nackdelar med akrylen dock. Många upplever doften som stark och obehaglig. Naglarna löses upp i acetonbad.

Gelenaglar

När man skapar gelenaglar använder man en speciell UV-lampa för att härda materialet. Gelen läggs oftast på i flera lager och tar ca 2 min för varje lager att härda. Det ultravioletta ljuset är av UV-A och är inte skadligt.

Fördelen med gelen är att den inte alls doftar lika starkt som akrylen, den är i stort sett doftfri. Nageln kan se mkt naturlig ut då gelen går att få väldigt tunn på nageln. Gelen är inte lika känslig för nagellacksremover som akrylen är.

Det finns även nackdelar med gelenaglar. Dem är inte lika starka som akrylnaglar, utan skörare och man måste vara mer försiktig. Under härdningen i UV-lampan kan många uppleva en brännande känsla i nageln. Det är mkt viktigt att naglarna härdar ordentligt. För att ta bort gelen måste materialet filas bort.

Invicta (Lilly Nails motsvarighet till polygel)

Invicta är även det en gele. Det här är det senaste materialet på marknaden. Den beter sig som akryl och rinner inte ned i kanterna som den vanliga gélen kan göra. Vätskan som används vid applicering doftar inte starkt som akrylvätskan gör. Härdningstiden är 1 min och det räcker med ett lager. Även denna går att få väldigt tunn.